top of page

Uutisia

Historiallinen päivä: Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston perustaminen

Torstaina 13.4 avattiin Helsingissä konferenssi Suomen juutalaisten seurakuntien yhdistämiseksi. Viipurista oli delegoitu seurakunnan puheenjohtaja, herra Moses Kaplan, ja seurakunnan sihteeri, herra Abraham Wainer.

 

Ajatus yhdistämisestä ei ole mikään uusi. Sen alkuperä on yhteydessä henkilöön, joka on päättänyt ei kovinkaan  iloisen elämänvaiheensa Suomessa. On turhaa todistella yhdistymisen tarvetta. Riittää kun sanoo. että juutalainen väestönosa joka alsketaan kohta, kunpa heitä olisi enemmän, kahtena tuhantena henkenä eivät pysty osoittamaan (tänne) ilmestymisensä ensimmäistä vuotta. Sen juutalaisen historioitsijan, joka haluaa sisällyttää Suomen juutalaiset yleiseen historiaan täytyy kuitenkin tietää mistä etsiä historiallisia dokumentteja. Ei ole epäilystäkään etteikö yhdistyksen puute vaikeuttaisi työtä suuresti. On olemassa varsin vaikeita kysymyksiä, jotka todellakin liittyvät Suomen juutalaisten olemassaoloon, niistä vain ei ehkä tähän asti ole voinut ottaa selvää. Yhdistys löytäisi varmasti oman tiensä, varsinkin jos otetaan huomioon nykyinen ajanhenki ja henkilö, joka tulee olemaan yhdistyksen johdossa. Helsingissä on pidetty historiallinen konferenssi jo 1906 (Venäjän sionistisen liikkeen kolmas konferenssi 4.-10.12.1906). Vuoden 1933 konferenssi on epäilyksettä suuri historiallinen päivä Suomen juutalaisille.

 

Viipurin Juutalaisen Seurakunnan nimissä voimme toivottaa kaikille delegoiduille onnea ja menestystä heidän yrityksissään.  

Keren Hajesod tekee työtä Viipurissa

Viipurin seurakunta on jatkuvasti avustanut Palestiinan rakennustyötä maksusuorituksillaan Keren Hajesodin hyväksi. Näitä maksuja ei ole tässä laskettu kuitenkaan erityisesti sionistisiksi, vaan pikemminkin kaikkia juutalaisia koskevaksi työksi, jossa jokaisella juutalaisella on osuutena. Kuluneena keväänä Keren Hajesod-delegaatin vieraillessa Viipurissa on maksuja suoritettu, jopa tietyllä menestyksellä, myös seurakuntaneuvoston kautta Agudat Zionin myötävaikutuksella. Delegaatin poislähdön jälkeen, kun työn tulos kokonaisuudessaan luovutettiin seurakuntaneuvoston käsiin, kävi ilmi, että työ oli valitettavasti oli erittäin laiminlyödyn tehtyä; kirjanpito oli keskeneräistä ja avustussummia oli keräämättä. Uusi seurakuntaneuvosto Keren Hajesodin rinnalla, Moses Kaplan ja Moses Rosenberg etunenässä, on asettanut itselleen ensimmäiseksi tärkeäksi työksi Keren Hajesod-työn uudistamisen. Kunnioitettavan perusteellisesti he ovat useana perättäisenä päivänä otaneet niskoilleen valtuudet kerätä kaupungista vanhat velat ja luoda uusi maksujärjestelmä. Jokainen seurakunnan jäsen saa uuden tilaisuuden täytää velvollisuutensa juutalaista kansaa kohtaan. Uusi seurakuntaneuvosto suorittaa samalla erittäin tärkeää tehtävää saattaessaan kuntoon tähän saakka laiminlyödyn Keren Hajesodin kirjanpidon. Piakkoin julkaistaan lista, jolta jokainen lahoittaja voi selkeästi nähdä, kuinka suurella summalla hän on kahdentoista vuoden aikana avustanut pyhää Palestiinan rakennustyötä.

 

Kiitokset teille!

bottom of page