Egyptin pakkosiirtolaisuus ja Saksan pakkosiirtolaisuus

Ne ovat tuhansien vuosien päässä toisistaan. Ei ainoastaan maailman fyysinen ulkonäkö tay yhteiskuntajärjestys ole muuttunut tunnistamattomaksi vaan myösvankkumattomina pidettyjä teorioita on tehty tyhjiksi. Reinin rannoilla näemme yhä kuitenkin sitä "ovelaksi tekeytymistä" mikä on syntynyt Niilin varrella. Myöskään maanpaon muoto ei eroa paljonkaan senaikaisesta. Erilainen on ainoastaan motiivi. Sano(kaamme kuitenkin), että vihassa juutalaisia kohtaan on läsnä modernismia. Ei saksalaisella faraolla ole pelkoa että "Muuten voi käydä niin, että he sodan sattuessa liittyvät vihollisiimme", vaan hänen motiivinaan on puhdistaa germaaninen rotu hapantaikinasta. Hapantaikinasta, joka on rakentanut Saksalle paljon enemmän kuin vain Pitomin ja Ramsesin ja joka sopii Saksaan paremmin kuin saksalaiset itse. "Muistelemme sipuleita" sanoin Egyptin juutalainen vasta maistettuaan näännyttävää janoa polttavassa erämaassa. Saksan juutalainen ottaa kuitenkin omaksensa Deutschland Deutschland über allesin pärjättyään yhdenkin päivän tuossa sivistysvaltiossa. Ja lopuksi myös siitä taikinasta, joka niin pelkäsi tulevansa luetuksi juutalaiseen perheeseen kuuluvaksi; ettei se vaan herättäisi minkäänlaista epäilystä isänmaallisesta puhtaudestaan. Ensimmäisiin, jotka julistivat Herzlin juutalaisten itsenäistymistä koskevia suunnitelmia vastaan kuuluivat kuitenkin ne saksalaiset rabbit, joille Nordau antoi onnistuneen nimen protestirabbit. Yhä tänäkin päivänä voidaan löytää Hampurissa julkaistu Haggada shel pesach, jonka lauseeseen lashana habba'a birushalajim, Ensi vuonna Jerusalemissa on lisätty huomautus, ettei tämä ole Saksan juutalaisten toive. Saksan juutalaiset ajattelevat päässeensä jo kauan sitten orjuudesta vapauteen. Luonnollisestikaan eivät kaikki 600 000 Saksassa ole olleet tekemisissä protestin ja Haggada-merkinnän kanssa. Tokihan näemme, että myös Saksassa on kehittynyt nationalistinen liike, se vain on pysynyt pienen vähemmistön asiana. Ja mielenkiintoista on, että sitä pientä vähemmistöä, kuten juutalaislehtien kirjeenvaihtajat kertovat, ei tavata matkalla Saksata Palestiinaan. Eräs toinen taho, joka ei ole ollut tekemisisä sionismin kanssa, on aloittanut maanpaon Saksasta.

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 VIIPURIN JUUTALAINEN SEURAKUNTA 

 

Tämän sivuston kirjoitukset perustuvat pitkälti Jukka Hartikaisen tutkimukseen: "Viipurin juutalaisen yhteisön vaiheita" ja Viipurin juutalaisen seurakunnan vuonna 1933 julkaisemaan Ahdus -lehteen. Lisäksi kuva-aineisto on suurelta osin peräisin kansallisarkistosta Juutalaisten seurakuntien kokoelmasta ja osittain Jukka Hartikaisen tutkimuksesta.

 

Tämän sivuston on toteuttanut Yaron Nadbornik vuosina 2015-2016.

Ariel Nadbornik oli korvaamattomana apuna projektissa.

 

Sivuston rakentamista on tukenut Etelä-Karjalan maakuntarahasto ja Helsingin juutalainen seurakunta.

  • Twitter Classic
  • c-facebook